Psychiatrisch Ziekenhuis Onze Lieve Vrouw Brugge

psychiatrisch ziekenhuis Onze-Lieve-Vrouw (Brugge)

logo.gif

De instelling is een psychiatrisch ziekenhuis met een afdeling intensieve psychiatrische zorg (voor mannen en vrouwen vanaf 60 jaar) en daarnaast 4 gespecialiseerde klinieken (voor mannen en vrouwen tussen de 18 en 60 jaar): de verslaafdenzorg, de psychosenzorg, ouderenpsychiatrie en persoonlijkheidsstoornissen en depressie. In alle segmenten is er residentiële behandeling en is er een mogelijkheid tot dag- en nabehandeling. Samen met psychiatrisch verzorgingstehuis Sint-Augustinus vormt Onze – Lieve – Vrouw Brugge een VZW.
Er zijn rond de 500 personeelsleden tewerkgesteld.
In de instelling zijn er psychiaters, psychologen, coördinators en maatschappelijk werkers tewerkgesteld. Er is dus op elke afdeling een interdisciplinair team.
Er zijn ook tal van voorzieningen binnen de instelling. Zo kunnen de patiënten hun auto of fiets stationeren, er is een kapel en pastorale dienst, kapper, pedicure, ombudspersoon, verschillende mogelijkheden tot ontspanning zoals sport en het lezen van tijdschriften, er staan wasmachines ter beschikking en ga zo maar door. Daarnaast beschikt het ziekenhuis ook over een rehabilitatieafdeling.

Ik ga wat dieper in op kliniek 4: Persoonlijkheidsstoornissen & depressie. Deze kliniek is onderverdeeld in 3 afdelingen, waarvan twee afdelingen een residentieel aanbod bieden en één afdeling dagbehandeling biedt. De kliniek werkt nauw en intensief samen met verwijzers en netwerkpartners.

Bij aanmelding in het ziekenhuis komt men afhankelijk van de problematiek terecht op één van de opnameafdelingen. De aard van de problematiek of de duur van de behandeling wordt bekeken en aan de hand hiervan wordt de patiënt eventueel doorverwezen naar een afdeling voor verdergezette behandeling. De dagafdeling van persoonlijkheidsstoornissen en depressie bieden ook de mogelijkheid tot rechtstreekse opname in een residentiële setting. Normaal gebeurt dit niet, en komt men eerst terecht op daghospitalisatie.

Er zijn verschillende behandelfasen: een observatiefase, een behandelingsfase en een ontslagfase. Maar er is ook een mogelijkheid tot nabehandeling.1